tiistai 20. lokakuuta 2015

Alisa ja Ella 18kkOlen sivunnut jo hetki sitten kirjoittamassani postauksessa tyttöjen tämän hetkisiä kuulumisia, mutta haluan vielä paremmin keskittyä tyttöjen kehitykseen puolentoista vuoden iässä. Otin tytöistä kuvia meidän lähipuistossa, joka on heidän ehdoton lempipaikkansa tällä hetkellä.

Tyttöjen kehitys on huimaa ja muutosta tapahtuu jokaisena päivänä. He näyttävät jo ihan isoille tytöille ja molempien omat luonteenpiirteet ja kasvonpiirteet ovat tulleet paremmin esiin, vaikka monet vieraat edelleen kertovat heidän näyttävän ihan samalle. Hiukset ovat kasvaneet paljon ja olen saanut heidät onneksi myöntymään pinnien ja ponnareiden käyttöön. Alisa ja Ella käyttävät nyt vaatekokoa 86 tai 92 ja kengännumero on 22.


Ruokahalu vaihtelee tilanteesta ja päivästä riippuen, mutta pääsääntöisesti tytöt syövät hyvin. Sotku ruokaillessa on kyllä melkoinen ja yleensä kotona otan heiltä kaikki vaatteet pois, jotta vaatteet säilyisivät mahdollisimman tahrattomina. Lempiruokia ovat jauhelihakastike ja peruna tai jauhelihakeitto tai nakki. Pyrin välttämään suolan käyttöä, mutta mausteita käytän kyllä. Alisa ja Ella eivät ole vielä maistaneet karkkia, mutta muita sokerisia herkkuja kuten kakkua, jäätelöä, pullaa ja mehua he ovat kuitenkin saaneet silloin tällöin.

Keskenään tytöt kinastelevat aika kovastikin välillä. Yleensä kyseessä on sama lelu tai kirja, josta tulee kinaa. Välillä leikit tai halailupaini muuttuu liian rajuksi ja toista sattuu. Alisa yleensä on voimakkaampi ja hän puree myös siskoaan. Tilanne selvitetään kuitenkin halaamalla siskoa, joka on anteeksipyyntö. Itse sanaa he eivät osaa vielä sanoa, mutta eleet ja ilmeet kertovat aidosta anteeksipyynnöstä.


Mielestäni kaksoset ymmärtävät lähes kaiken, mitä heille puhuu. Se on kyllä tosi kivaa, kun vuorovaikutus on helpottunut niin paljon. Puhe on kehittynyt tosi paljon myös ja Ella on edelleen siinä hieman siskoaan kehittyneempi. Aamulla tai päikkäreiltä herätessä tytöt oikein kertaavat juuri oppimiaan sanoja. Sanoja on kertynyt jo aika lista, mutta tässä muutamia joita tulee nyt mieleen: kato, tippu, loppu, kiitos, äiti, isi, Memmi, Paappa, Luka, kaatu, tyttö, täti, tähti, pinni, ponnari, takki, pipo, pupu, pallo, hattu, sukka, pää, nenä, napa, nappi, koira, puuro, puu, lehti, vauva, pyörä, lamppu, pipi, tule, istuu, hyppy…

Pottahommat tökkii edelleen ja yritän hakea nyt edistystä asiaan uudella wc-pönttöön laitettavalla supistajalla. 


Alisa ja Ella tykkäävät musiikista ja tanssimisesta. Joskus molemmat alkavat lurittaa omia laulujaan kauniisti. Ella lauleskelee aika lähelle "Tuiki tuiki tähtöstä"- vastaavaa laulua, joka menee suunnilleen " Tui tui tähti, tui tui" ja ilme on todella suloisen harras :-). Pyörähtely, varpailla kävely ja käsien taputus on myös kivaa. Tytöt potkivat myös palloa taitavan tottuneesti.

Kaksoset ovat omaksuneet paljon tyttömäisiä juttuja. He seuraavat tarkkaan, kun laitan omiin kasvoihin rasvaa ja haluavat, että heillekin laitetaan. Sama pätee meikkauksen kanssa, vaikka en monena päivänä viikossa meikkaakaan. Tytöt saattavat ottaa jonkun putkilomallisen lelun, jolla sitten punaavat huuliaan ja laittavat silmiin väriä. He huomaavat herkästi vieraiden ihmisten pinnit, ponnarit ja korut. Mekon päälle puettaessa he pyörähtelevät ja käyttäytyvät tyttömäisemmin. Huomaan myös, että he kiinnittävät heti huomiota, jos puen heidät erilaisiin vaatteisiin. Silloin he vertailevat kuvia, nappeja tai yksityiskohtia keskenään. 

Tytöt ovat jo päässeet vaikeimmasta äiti-vaiheesta yli ja hyväksyvät hienosti muiden aikuisten seuran. Meidän kolmestaan ollessa tytöt hieman kilpailevat huomiostani keskenään ja huomaan heidän olevan hyväntuulisempia, kun paikalla on myös isi tai joku muu aikuinen antamassa huomiota. On mukavaa huomata, kuinka he selvästi tunnistavat isovanhempansa ja nauttivat heidän huomiostaan ja seurastaan.Alisa

Paino 11kg 780g
Pituus 84,2 cm

Alisa on melkein aina todella reipas vieraidenkin ihmisten kanssa. Hän on kiinnostunut muiden lasten seurasta ja etenkin vähän vanhemmat lapset ovat kiinnostavia. Alisa tykkää kävellä itse ja useimmiten juoksee hassulla tavalla, jossa jalat käyvät sukkelaan, mutta liike suuntautuu enemmän ylös- kuin eteenpäin. Alisan uniongelmat jatkuvat. Hän on ollut pienestä pitäen herkkäunisempi kuin siskonsa, mutta välillä tosiaan oli ihan hyvä nukkumisjakso. Alisa herää yö- ja päiväunilta yleensä täyteen itkuun, joka tuntuu pahalle. Yöllä hän harvoin herätessään osaa rauhoittua itse takaisin nukkumaan, vaan hänet on nostettava syliin, johon hän jossain vaiheessa nukahtaa. Viime öinä nukahtamiseen on mennyt monta tuntia ja olen nukuttanut häntä istuma-asennossa, koska mahani jää pahasti puristuksiin, jos Alisa makaa päälläni.  

Alisa tykkää halailla kovasti, mutta hänen on vaikeaa pitää kädestä vanhempaa, kun kaikki ympärillä oleva kiinnostaa liikaa. Hän osaa olla räiskyvä, ronski ja kovaääninen.


Ella

Paino 10kg 840g
Pituus 83 cm

Ella on hieman hurjapäisempi ja vaikeammin ennakoitava, kuin siskonsa. Hänestä on tullut hieman varovainen vieraiden ihmisten kanssa ja hän ei uskalla niin helposti uusien aikuisten tai lasten seuraan, kuin ennen. Ella on ollut vime aikoina aika herkkä ja omaa tahtoa häneltä löytyy enemmän kuin siskoltaan. Hänen kasvoista näkee samantien, jos joku painaa mieltä - alahuuli on kunnolla ulkona ja kulmat kurtussa. 


Ella on ketterä ja osaa tehdä kuperkeikan ilman apua. Hän nauttii trampoliinilla ja sängyllä hyppimisestä ja karkuun juoksemisesta. Ella ojentaa aina kätensä, jos kävelemme johonkin. Hän tykkää myös kulkea käsi kädessä siskon kanssa.


Ella on ottaa mallia siskostaan ja seuraa sitten perässä.


Ella nukkuu todella hyvin siihen nähden, että sisko on hereillä ja itkee ihan vieressä. Rakennuksen paukutteluäänet eivät häiritse Ellaa juurikaan. Hän vain nukkuu ja halailee Pinkku-unileluaan.

2 kommenttia:

  1. Kiva lukea teidän tyttöjen kuulumisia! Hurjan kauniisti puet heidät, söpöjä tyttöjä :) Meillä on puolivuotiaat kaksostytöt ja olen saanut blogistasi paljon vinkkejä. Kiitos kivasta blogista!
    - Saara

    VastaaPoista
  2. Moi Saara! Kiitos kivasta kommentista, joka piristi mieltä :-)! Mukavaa kuulla, että olet löytänyt vinkkejä. Tunnelmallista talven odotusta pikku tytöillesi ja koko perheellesi! Heillä tulee olemaan nyt ihan ensimmäinen joulu :-)...

    VastaaPoista