lauantai 23. elokuuta 2014

Ellan ensimmäinen viikko proteesin kanssa

Saimme viime torstaina käyttöön Ellan ensiproteesin, joka toimii hänen apunaan ryömimisen opettelussa. Toissapäivänä haimme proteesipajalta parannetun version apukädestä, joka on hieman kevyempi ja tehty sopivamman värisestä silikonista. 

Puemme proteesin Ellalle heti aamulla, kun vaihdamme hänelle päivävaatteet ja otamme sen pois iltapesun yhteydessä. Alkupäivinä emme pitäneet proteesia päällä ihan koko päivää, mutta nyt olemme antaneet Ellan totutella sen käyttöä aamusta iltaan.

Proteesin pukemista auttamaan laitetaan hoitovoidetta sekä pikkukäteen, että proteesin holkkiin, jolloin proteesi liukuu paikoilleen helpommin. Voide hoitaa myös ihoa samalla. Holkin sivulta vapautetaan ylimääräinen ilma sormella, jolla varmistetaan, että proteesi on tukevasti pikkukäden päällä. Viimeiseksi rullataan loppuosa holkista olkavarren päälle, joka tuo lisää tukevuutta proteesiin. Niin proteesi on valmis käytettäväksi :-)! Vaikea selittää asiaa näin sanallisesti, mutta pukeminen sujuu jo hienosti näin viikonkin jälkeen. Ellakaan ei millään tavalla vaikuta harmistuneelta, kun puemme proteesia.

Ensimmäisenä käyttöpäivänä Ella oli hieman ärsyyntyneen oloinen proteesista. Käsi tuntui painavan liikaa ja kääntyminenkin oli vaivalloista. Toisena päivänä meni jo paremmin ja nykyään Ella heiluttelee jo proteesikättä innoissaan ja käyttää sitä apuna asioiden tarttumiseen yhdessä toisen käden kanssa. 

Ryömintäproteesissa on käsi muotoiltu nyrkiksi, jotta sen avulla pääsee helposti lattialla eteepäin. Noin vuoden ikäisenä Ella saa proteesin, jossa sormet on muotoiltu auki. Parin vuoden iässä alamme opettelemaan toiminnallisen proteesin käyttöä, jossa sormet saadaan liikkuviksi ja asioihin on silloin helpompi tarttua pelkällä proteesikädelläkin.

Olen todella iloinen, että saamme Ellalle proteesin jo näin varhaisessa vaiheessa, jolloin proteesi kuuluu vahvasti hänen minäkuvaansa. Voisin kuvitella, että proteesista saatu hyöty on suurempi, kun Ella on tottunut elämään sen kanssa jo vauvasta lähtien.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti