maanantai 9. helmikuuta 2015

Chen ma po doufu ja pätkäpaastokuulumisia

Tänään oli taas paastopäivä, eli sain syödä 500 kalorin edestä. Valmistin lounaaksi maukasta kiinalaista Chen ma po doufua.


Chen ma po doufu tarkoittaa rokonarpisen vanhan naisen tofua. Nimensä annos sai isorokon arpeuttaman Chen nimisen rouvan mukaan, joka reilut sata vuotta sitten tarjoili sitä matkamiehille Chengdussa, Sichuanissa 10000 Siunauksen Sillan luona. Tästä rouva Chenin tofusta tuli niin suosittu ja kuuluisa, että sitä alettiin valmistaa ympäri Kiinaa. Eikä suosio ole vuosien mittaan yhtään laantunut. Mapo doufu on yhä edelleen yksi kiinalaisen keittiön rakastetuimmista ruokalajeista.

Ma po doufun soijakuutiot saavat makunsa tulisesta kastikkeesta. Kastikkeen makua tuovat elementit ovat fermentoidut soijapavut, eli Douchit ja sichuanin chili-härkäpaputahna, sekä sichuaninpippuri. Tarvittavia raaka-aineita kastikkeeseen voi olla hankalaa löytää tavallisesta ruokakaupasta, joten seuraavassa reseptissä on paputahna ja Douchit on korvattu hoisin-kastikkeella. Keveytensä ansiosta kasvisruoka sopii myös mainiosti paastopäiville (noin 210 kcal / annos).


Ma po doufu
4 annosta

250 g kiinteää tofua kuutioina
chiliä
2 rkl seesamiöljyä
3 kevätsipulia

Kastike
2 valkosipulinkynttä
5 cm pätkä inkivääriä
2 rkl rypsiöljyä
2 dl kasvislientä
1/2 dl hoisin kastiketta
1/2 dl soijaa
1 rkl maissitärkkelystä
2 rkl vettä

Tarjoiluun
keitettyä riisiä

1. Tee ensin kastike. Hienonna valkosipuli ja inkivääri. Kuullota silppua öljyssä muutama minuutti. Kaada pannulle kasvisliemi, hoisin ja soija. Kiehauta seos.
2. Yhdistä maissitärkkelys ja vesi. Sekoita tasaiseksi ja lisää muiden aineiden joukkoon. Anna kiehahtaa.
3. Lisää tofukuutiot kastikkeeseen. Mausta chilillä, seesamiöljyllä ja hienonnetulla kevätsipulilla. Tarjoa keitetyn riisin kanssa.


Nyt on takana viisi viikkoa osaviikkopaastoa ja paino on tällä hetkellä kolme kiloa aloituspainosta, eli olen tyytyväinen saavutettuihin tuloksiin. En ole postannut nyt pariin viikkoon viikkokatsauksia liittyen pätkäpaastoon, koska paastopäivinä syödyt ateriat ovat melko samanlaisia: aamupalalla puuro+marjat, lounaalla/päivällisellä jotain keittoa tai salaattia ja illalla rahka/smoothie/hedelmä.

Teen jossain vaiheessa koosteen erilaisista esimerkki aamiaisista, lounaista ja iltapaloista kalorimäärineen. Muuten jatkan täällä pätkäpaastoamista ilman sen isompaa postailua (ellei nyt joku erikseen toivo lisää tästä aiheesta ;-)).


Energistä viikkoa!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti