perjantai 21. marraskuuta 2014

Mountain buggy duet - kovassa käytössä jo 8 kuukautta

Siirryimme tällä viikolla meidän Mountain buggy duet vaunujen käytössä vaunukopista ratasistuimiin. Nuo vaunuthan ovat markkinoiden kapein vierekkäinistuttava tuplamalli (leveys 63cm) ja se näkyy tietysti hieman vaunukoppien koossa. Sirot vauvat lämpimissä maissa luultavasti voisivat matkustaa tuohon mainoksissa luvattuun vuoden ikään vaunukopissa, mutta meidän tytöt eivät enää toppavaatteineen mahtuneet kunnolla koppiin, joten kaivoin esille ratasistuimet. Voisin jakaa nyt ensimmäiset käyttökokemukset vaunuista, kun meillä on takana 8 kuukautta niiden kanssa.


Parasta vaunuissa on ollut kapea koko ja ketteryys. En muista yhtään ovea, josta emme olisi mahtuneet vaunujen kanssa sisään. Pari kertaa hissi on ollut vaunuille liian pieni. Vaunuilla on ollut helppo työnnellä sisään julkisiin kulkuneuvoihin ja shoppailu pienissä ja ahtaissa liikkeissä on myös pääosin onnistunut. Etupyörät kääntyvät ketterästi mahdollistaen suunnan vaihdon pienessäkin tilassa. Kuitenkin pyörät on mahdollista lukita myös haluttaessaan.
Olemme rullailleet vaunuilla myös kuoppaisilla metsäteillä yli juurakkojen ja kivien. Maastossakaan vaunujen käytössä ei ole tullut mitään ongelmaa. Kuulin etukäteen kokemuksia, että Moutain buggyjen renkaat rikkoontuvat helposti, mutta vielä emme ole joutuneet vaihtamaan tai paikkaamaan renkaita kertaakaan. Vaunut saa helposti kasaan ja ne menevät melko pieneen tilaan. Runko painaa 15kg ja se mahtuu hyvin takakonttiin.

Aluksi jarrujen poljin tuntui hieman hankalalta käyttää ja myös vaunukoppien kiinnitys runkoon oli jäykkä ja vaikeahko. Nämä ongelmat ovat hävinneet ja käyttö on helpottunut kokemuksen myötä. Vaunukopan päällissuoja kiinnitetään koppaan neppareilla, jotka ovat todella jäykät ja vaikeat kiinnittää. Tämä on ainut ominaisuus, joka edelleen tuntuu vaikeakäyttöiselle ja saa minulta miinuspisteitä. 


Vaunuihin kuuluu vakiona mukiteline, joka on ollut tarpeellinen kahvimukille tai juomapullolle. Turvallisuutta parantamassa on ranteen ympärille pujotettava varmistusremmi, joka pitää huolen, että vaunut eivät karkaa työntäjältä alamäessäkään. Työntöaisan korkeutta voi säätää helposti, mutta työntöaisan pehmuste repesi jo ensimmäisen kuukauden aikana ja en ole saanut aikaiseksi tilata ehjää tilalle. Pienet tavarat saa kätevästi talteen vaunukoppien taskuihin ja alhaalla sijaitseva tavaratila on suht tilava ja kestävä.


Lisävarusteina meillä on ollut käytössä myös adapterit, joilla saa Maxi-Cosin CabrioFix turvaistuimet kiinnitettyä vaununrunkoon. Alkuun epäiröin adapterien tarpeellisuutta, mutta käytössä ovat osoittautuneet erittäin hyväksi hankinnaksi. Vauvat painavat kuitenkin melko paljon turvaistuimien kanssa ja varsinkin yksin kahden istuimen kantaminen on vaivanloista esimerkiksi kauppareissulla. On todella paljon kätevämpää autolla liikkuessa siirtää vauvat autosta vaunuihin istuimessa, jolloin heitä ei tarvitse herättää ja siirtyminen vaunuihin on nopeaa.
Alkuihmettelyn jälkeen vaunut ja niihin liittyvät varusteet ovat olleet helppokäyttöisiä ja ketteriä. Minulla ei ole vielä kokemusta vaunujen toimivuudesta runsaslumisilla teillä, mutta tämän hetkisten käyttökokemusten valossa voin suositella vaunuja lämpimästi. Palaan aiheeseen taas keväämmällä, jolloin olemme viisaampia talvikokemuksista ja ratasosan toimivuudesta. Hyvät

+ ketterä, kääntyvät etupyörät mahdollistavat helpon liikkuvuuden pienessäkin tilassa
+ toimii hyvin myös maastossa
+ kapea (vain 63cm leveä), vierekkäinistuttava malli
+ helppo kasata, kevyt runko
+ auton turvaistuin kiinnitettävissä runkoon adapterilla
+ säädettävä työntöaisa
+ mukiteline, vaunukoppien säilytystaskut ja tavaratila toimivatHuonot

- kömpelö ja hidas nepparisulku vaunukopassa
- kapeat ja ahtaat vaunukopat
- suppeat värivaihtoehdot
- työntöaisan pehmuste rikkoutui heti käytössä
8 kommenttia:

 1. Onko noi vaunut tukevat turvakaukaloiden kanssa? Entä kuinkas kulkee lumessa? Kuinka leveät ne kaukalot on?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siis niiden vaunukoppien leveyttä tarkoitan.

   Poista
 2. Moi :-)! Kiitos kommentistasi.

  Auton turvakaukaloiden kanssa tarvitsee tosiaan ne adapterit, jotka on nopea asentaa vaunujen runkoon. Mielestäni kaukalot saa kiinnitettyä tukevasti, kun vain varmistaa , että kaukalo on lukittunut adapteriin oikein. Käyttö on helppoa ja yhdellä kädellä saa nostettua kaukalon paikalleen.

  Vaunut kulkee hyvin lumessa, jolloin olen lukinnut liikkuvat etupyörät. Siten vaunuja on vakaampi työntää. Toki lumessa työntäminen on rankempaa, jos aura ei ole vielä käynyt, mutta niin varmaan kaiken merkkisten vaunujen kanssa :-).

  Vaunukoppien leveys on noin 31 cm.

  Toivottavasti nämä auttaa sinua vaunujen valinnassa. Kysy vaan lisää, jos jäi joku vielä mietityttämään :-)

  VastaaPoista
 3. Mitenkä onnistuu junalla kulku? Tarviiko varata erikoispaikka?:D Meillä ora landit ja harmittaa kun niihin ei saa kaukaloita ja on vähän rasittavaa kantaa kahta kaukaloa.. Olisi pitänyt miettiä vähä tarkemmin miten arki sujuu. Haluan että pystyisi käymään kaikkialla ilman että tarvii miettiä mihkä mahtuu. Ja mun tarvii päästä kulkeen vähän rouheemmassakin maastossa kun ei asuta ihan kaupungin sykkeessä. Mihkä ikään asti vaunukoppiin vauvat mahtuu? Meillä on nyt 6vk ikäiset tuplat ja käytössä ora pehmeät kantokassit. Tuntuu että nekin pienet ja ihan täynnä toppavaatteita ja vauvoja.. unohtui nimimerkki aiemmista kommenteista.
  -Mohair-

  VastaaPoista
 4. Hei Mohair :-)! Lähijunalla pääsee tulemaan tosi hyvin siinä vaunuille tarkoitetussa tilassa. Ollaan kerran vaan tultu Intercityllä ja sinne ei vaunut kokonaisena menneet… Joihinkin juniin pitäisi päästä ihan helposti, mutta en muista oliko se sitten Pendoliino, vai mikä… Meillä ei ole oikein kokemusta noista pitkän matkan junista, mutta tosiaan lähijunassa kulkeminen on helppoa.

  Tuo on kyllä aikamoinen viidakko, kun alkaa tutustumaan tuplavaunuihin, eikä millään saa kuitenkaan otettua kaikkia asioita huomioon… Nuo MB on kyllä hyvät sekä maastossa (mekään ei asuta kaupungissa), että pienissä tiloissa (kaupat, julkiset liikennevälineet).

  En usko, että teidän vauvat enää kauaa mahtuu niihin vaunukoppiin, varsinkaan nyt talvella, kun on paljon päällepuettavaa… Meillä kopat jäi käytöstä siis 8kk iässä. Sama homma on muuten noiden turvakaukaloiden kanssa. Maxi-cosit riittää vain 9 kg asti, eli meillä ne on just menossa vaihtoon.

  Teille sopivat voisi siis olla siis pelkkä MB duet ratasversio (ei vaunukoppia, ei adaptereja). En tunne Ora Land merkkiä, mutta käy jossain lastentarvikeliikkeessä MB koeajolla, niin tiedät kannattaako vaihtaa…

  VastaaPoista
 5. Eikö kaukalot ole kaikki liki 13kg saakka, merkistä riippumatta?
  Ja harvemmin ehkä 8kk viihtyy kropassa maaten , ainakaan omassa lähipiirissä (saati omat) ei ole yksikään vauva :)

  VastaaPoista
 6. Taitaa painoraja olla se 13 kg, mutta käytännössä tuon painoinen lapsi ei ainakaan tuohon MB duetin koppaan millään mahdu. Meidän tytöt on nyt 11kk ja n. 9kg ja kopat on ihan liian pienet.

  Oikeassa olet! 8kk alkaa olla jo niin kiinnostuneita näkemään, että selällään köllöttely ja pelkän äidin tai taivaan tuijottelu ei enää riitä :-).

  VastaaPoista
 7. Moi! :) Millaiseen vaunuratkaisuun siirrytte, kun kaksoset kasvaa isommaksi? Miten noi nykyiset on ollu muokattavissa?

  VastaaPoista