maanantai 5. tammikuuta 2015

Minun diettivalintani - osaviikkopaasto 5:2

Synnytyksestä on reilu 9kk ja imetyskausi alkaa lähestyä loppuaan. Raskaudesta muistuttaa sektiosta jäänyt arpi alavatsassa, muutama ylimääräinen kilo ja entistä löysempi maha. Imetyksen aikaiset suuret ruokamäärät täytyy saada palautettua normaalille tasolle, jotta paino ei lähde uudestaan nousuun. Herkuista en halua kokonaan luopua ja esim. Jutan superdietti (Viisikko blogin Paula pudotti superdietillä viime syksynä 10kg) tuntuu liian kurinalaiselle omaan makuuni. Kuitenkaan itseni tuntien en pääse tuloksiin metodilla "syö vähemmän, liiku enemmän". Kaipaan tarkkoja sääntöjä, mutta en halua olla rajoitettuna kokoajan.


Tulin raskaaksi 2013 kesällä, jolloin osaviikkopaasto, eli 5:2 oli tosi pinnalla. Lehdet kirjoittivat Brittilääkäri Michael Mosleyn  kehittämästä pätkäpaastosta ja jakoivat reseptivinkkejä. Minäkin laihduin kesä-elokuussa neljä kiloa osaviikkopaastolla. Lopetin dietin elokuussa, koska olin raskaana. Tiedän siis kokemuksesta, että tämä tyyli sopii minulle ja saan tuloksia sen avulla. 

5:2 dieetillä syödään normaalisti viitenä päivänä viikossa ja kahtena päivänä syödään vain todella kevyitä pieniä aterioita, joiden yhteinen energiamäärä on noin 500 kaloria. Diettaaja voi itse päättää syökö koko päivän energiamäärän yhdellä aterialla, vai jakaako sen useammalle aterialle päivässä. Paastopäiviä ei saa sijoittaa peräkkäisille päiville.

 Pätkäpaaston teho perustuu siihen, että parina päivänä viikossa päästää olon nälän puolelle, kun syö vain minimaalisen kevyitä aterioita. Taukopäivinä haima ei eritä jatkuvasti insuliinia - elimistö lepää ja rasvaa palaa.

5:2-dieetillä laihtuu varmasti, jos ei mässäile ruoalla syömispäivinä. Jos normaalisti syö päivässä 2 500 kaloria ja paastopäivänä 500 kaloria, tulee viikon kalorivajeeksi 4 000 kaloria. Se tarkoittaa noin puolen kilon laihtumista viikossa.

Pätkäpaasto sopi minulle hyvin ja ensimmäisten paastopäivien jälkeen en tuntenut hillitöntä nälkää. Paastopäivän jälkeisenä aamuna olo oli virkeä ja freesi. Jaksoin myös urheilla paastopäivinä, mutta kevyemmällä tyylillä ja omaa jaksamista kuulostellen.


Tulen paastoamaan maanantaisin ja torstaisin ja teen koosteen viikon ruokailuista torstaisin. Jaan päivittäisen kalorimäärän monelle aterialle (yleensä kolmelle) ja yritän löytää monipuolisia ja herkullisia ruokia myös paastopäiville.

Voit seurata myös osaviikkopaastoa myös Project Mama ja lumo lifestyle blogeista.


Tässä vielä videokooste 5:2 dietistä:Onko siellä muita alkuvuoden elämäntapamuutoksen tehneitä?


2 kommenttia:

  1. Tää kuulostaa mielenkiintoiselta ja kokeilemisen arvoiselta! Mulla myös joulun herkuttelujen jälkeen pinnalla terveellisemmät valinnat ja tarkoitus kirjoitellakin niistä myös blogin puolelle. Mulle jotenkin tuo Superdieetin ehdottomuus sopi hyvin ja olen tosi tyytyväinen tuloksiin joita sen myötä saavutin. Tsemppiä dieettiin Sanna! :)

    VastaaPoista
  2. Kiitos Paula tsempistä! Sinun esimerkistä saan myös hyvin motivaatiota :-)!

    Juhlakauden jälkeen on taas hyvä palata terveellisempien vaihtoehtojen pariin. Jään odottelemaan uusia hyviä terveellisiä ruokavinkkejä blogissasi.

    VastaaPoista