tiistai 9. kesäkuuta 2015

Tuottelias päivä officella

Minä ja ystäväni olemme melko mahdottomia opiskelijoita ja olemme onnistuneet venyttämään opintojamme naurettavan pitkään. Olemme samassa veneessä tällä hetkellä opintojen loppuun saattamisen suhteen - minä kirjoitan opinnäytetyötäni ja hän viimeistelee graduaan.


Huomasin muutama viikko sitten Me naiset-lehdessä jutun, jossa pieni joukko toisilleen ennestään tuntemattomia ihmisiä kokoontui samaan tilaan opiskelemaan ja tekemään etätöitä yhdessä. He olivat löytäneet toisensa muistaakseni Facebookista, jossa tapahtuman järjestäjäisäntä oli julkaissut kutsun. Isäntä järjesti yhteisen toimistopäivän kotonaan tarjoten keittolounaan pientä maksua vastaan.

Päivän ideana oli kookoontua yhteen, koska yhdessä kirjoittaminen on tehokkaampaa ja silloin muihin epäolellisiin asioihin keskittyminen on epätodennäköisempää, kuin yksin kotona kirjoittaessa. Päivä oli jaettu 45 minuutin työosuuksiin ja 15 minuutin taukoihin, jolloin saattoi olla kevyttä taukojumppaa ja latautumista seuraavaan kirjoitusosuuteen. Lisäksi jokainen kertoi vuorollaan tauon aikana lyhyesti, mitä seuraavan kirjoitusosuuden aikana tulisi tekemään. Päivän jälkeen haastateltavat osallistujat kertoivat kokeneensa ryhmätekemisen erittäin posiviisena ja saaneensa aikaan enemmän, kuin yksin.

Olin lehtijutun jälkeen vakuuttunut, että työtapa saattaisi sopia myös minulle ja ystävälleni, joten päätimme kokeilla sitä kahdestaan. Pidimme ensimmäisen työpajapäivän ystäväni kotona. Alkuun hukkasimme yhden 45 minuutin työjakson kuulumisten vaihtoon, mutta sen jälkeen pidimme todella hyvin kiinni suunnitellusta aikataulusta. Olin todella positiivisesti yllättynyt, kuinka tällainen jaksotus ja pienet tauot säännöllisesti lisäävät tuottavuutta ja selkeyttä kirjoittamiseen. Tavoitteiden kertaaminen tauon aikana seuraavalle kirjoitusjaksolle tuo itselle selkeän kuvan ja auttaa tavoitteen hahmottamisessa. Lisäksi kirjoittamisinto kasvaa, kun kuulet ystävän näppäimistön nakutuksen vieressä. Kirjoittamispäivä menee rattoisammin ystävän kanssa, yhdessä nautittu lounas on herkullisempaa, oma lopputyö etenee ja samalla saa vaihdettua kuulumisia.

Suosittelen yhteistä työpajakirjoituspäivää kaikille yhdessä tuttujen tai tuntemattomien kanssa. Me jatkamme ystäväni kanssa kirjoituspäivien pitämistä kesän aikana, sillä molempien töiden _täytyy_ olla valmiina elokuussa. Tsemppiä kaikille muille kirjoitustöiden ääressä vielä ahertaville ja onnittelut jo keväällä valmistuneille! Kyllä mekin täältä vielä tullaan :-)!

4 kommenttia:

  1. Jebujee! :) Kirjoitusintoa ystäväiseni!!!

    VastaaPoista
  2. Tsemppiä opiskeluun!!! Täällä samassa veneessä lopputyötä vääntäessä... Mulla toi kaverin kanssa kirjotus ei toimi, mä sorrun höpöttelyyn ihan jatkuvasti.... yksin hiljaisuudessa puurtaminen onnistunee, joten valoa tunnelin päässä sitten joskus

    VastaaPoista
  3. Kiitos samoin kohtalotoveri :-)! Se on hyvä tiedostaa, millä keinoin itse pääsee parhaaseen tulokseen. Mulla yksin kotona kirjoittaminen voi johtaa kaikkeen muuhun tärkeään tekemiseen - siivous, pyykit, kaappien järjestely, ym… Kaverin kanssa pysyy siis paremmin tilanne selkeänä siinä suhteessa ja olin todella yllättynyt, että emme höpötelleet koko päivää, vaan todella pysyimme aikataulussa ja kirjoitussuunnitelmassa.

    Aurinkoista ja tuotteliasta kesää sinulle :-)!

    VastaaPoista