lauantai 20. joulukuuta 2014

Jouluruokasuunnitelmia

Lähdemme maanantaina ajamaan Itä-Suomeen päin, jossa vietämme joulun mökillämme vanhempieni, veljeni ja mummoni kanssa. Olemme viettäneet ainakin viimeiset viisi joulua samalla tavalla rennosti löhöillen, pelaten lautapelejä, sekä tietysti hyvin syöden.


Joulupöydästämme löytyvät todella perinteiset jouluruoat kuten kinkku, laatikot, rosolli ja muutamat kalat. En ole suuri jouluruoan ystävä ja haluaisinkin jotain uutta ja raikasta näiden perinteisten jouluruokien rinnalle.



Meillä on paljon kuivattuja sieniä, joten tällainen Kotivinkistä löydetty sienisalaatin ohje voisi toimia hyvin. 






Marinoitu herkkutattisalaatti

2 1/2 dl kuivattuja herkkutattiviipaleita

Marinaadiliemi
1 dl öljyä
2 rkl omenaviinietikkaa
1 rkl hunajaa
2 valkosipulinkynttä
1/2 tl suolaa
1/4 tl mustapippuria
2 tähtianista
1 kanelitanko

Lisäksi
Romaine- tai jääsalaattia
1 ruukku lehtipersiljaa
1 ruukku rucolaa
1/2 chilipalko

Kiehauta marinaadin aineet kattilassa. Lisää joukkoon sienet ja keitä muutama minuutti. Anna sienten marinoitua liemessä jääkaapissa yön yli. Valmista salaattipohja ja lisää sienet ja tarvittaessa tilkka marinaadia.






Perinteisen rosollin sijasta taidan kokeilla myös Kotivinkistä löydetyä Kaprisrosollia. Molemmat ohjeet on suunniteltu 4-5 hengelle.





Omenainen kaprisrosolli

3 omenaa
3 punajuurta
1 dl purjoa
35g kapriksia
1 dl pistaasipähkinöitä paahdettuna

Koristeluun 10 varrellista isoa kaprista

Kastike
2 dl kuohukermaa
1 rkl punajuurimehua
1/2 tl piparjuuritahnaa
1/2 tl sokeria
1/4 tl suolaa



Kattauksessa suunnittelin käyttäväni luonnonmateriaaleja, jotka ovat suosikkijuttujani tällä hetkellä. Materiaalit pöydän koristeluun löytyvät siis helposti muutaman metrin päästä omalta mökkitontilta.


Jälkiruokatarjoiluja täytyy miettiä vielä myöhemmin. Joku juhlava kakku olisi kiva tehdä pipareiden, joulupullien ja suklaakonvehtejen kaveriksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti